diumenge, 6 de gener de 2013

Tortell de Reis


La mama els va anar a despertar del son de la nit més màgica de l’any. Havia escoltat un soroll a baix, al menjador. Els cinc germans es van posar les sabatilles i la bata i van començar a baixar les escales mig tremolant de l’emoció.
Recordaven com al vespre, abans d’anar a dormir, cadascú havia escrit amb rotulador el seu nom en un plat i l’havia decorat amb dibuixos i motius. Havien col·locat el plat al seu lloc a la taula del menjador. La mama havia disposat al centre de la taula una ampolla de cava, tres copes i una safata amb torrons, polvorons i mandarines. Al costat de la porta hi havia posat una galleda amb aigua.
Ara entraven al menjador i mig espantats, en obrir el llum, veien els plats plens de paquets. S’hi van llançar de cap. Amb la cara il·luminada per una barreja d’al·lucinació i de felicitat, es mostraven els uns als altres els regals que anaven desembolicant.
Abans no volguessin començar a muntar-ho tot i a jugar, la mama els va servir l’esmorzar que havia preparat abans de llevar-los, una tassa de xocolata desfeta i un tall de tortell.

Ingredients:

Per la massa mare:
70 gr. de llet sencera
10 gr. de llevat fresc
1 cullereta de sucre
130 gr. de farina de força

Per la massa:
60 gr. de llet sencera
70 gr. de mantega a temperatura ambient
2 ous
20 gr. de llevat fresc
2 culleretes (de postres) d’aroma de flor de taronger
450 gr. de farina de força
1 pessic de sal
1 sobre de vainilla ensucrada
120 gr. de sucre llustre
la pell ratllada de mitja llimona
la pell ratllada de mitja taronja

Per decorar:
1 ou batut
Cireres confitades
Pinyons
Sucre

Per la massa mare:
Desfer el llevat en la llet tèbia. Afegir el sucre i la farina i barrejar fins obtenir una massa en forma de bola.
Posar la bola dins un bol amb aigua tèbia fins que suri (uns 10 minuts).

Per la massa:
Ratllar les peles de llimona i taronja i afegir-les al sucre llustre. Remenar i reservar.
Desfer el llevat en la llet tèbia.
Tamisar la farina en un bol. Fer un forat al centre de la farina en forma de volcà i afegir els ous, la mantega, la vainilla ensucrada, el sucre llustre amb les ratlladures de llimona i taronja, la sal, l’aroma de flor de taronger, la llet amb el llevat i la massa mare. Barrejar tot de forma enèrgica per tal que tots els ingredients quedin integrats i la massa formi una bola. Seguir amassant fins que la massa sigui elàstica.

Formar una bola amb la massa i posar-la dins un bol untat amb oli, tapar el bol amb film transparent també untat amb oli. Deixar que la massa dobli el volum (unes 5 hores).
Dividir la massa en dues parts, donar a cadascuna d’elles forma de bola i deixar-les reposar 5 minuts. Fer la forma del tortell introduint els dits al mig de la massa per fer el forat central.
Col·locar la massa a una plata coberta amb paper de forn. Tapar amb un drap de cotó i deixar llevar fins doblar el volum (unes 2 hores).
Pintar amb ou batut amb molta suavitat i decorar amb les cireres confitades i els pinyons. Empolsar amb sucre.

Coure al forn pre-escalfat a 200ºC durant 10 minuts, baixar la temperatura del forn a 180ºC i acabar la cocció durant uns 5 minuts més.
Deixar refredar sobre una reixa.

(Recepta de Webos fritos)

12 comentaris:

  1. Un tortell màgnific i un relat molt bonic.
    Bon dia de Reis.
    Petons

    ResponSuprimeix
  2. T'ha quedat molt be!! Segur que esta bonissim! Petons

    ResponSuprimeix
  3. Carme,aquest tortell de reis molt be i la recepta molt ben explicada.

    ResponSuprimeix
  4. Xocolata desfeta i tortell de Reis, mmm... un esmorzar de luxe!
    T'ha quedat perfecte.

    ResponSuprimeix
  5. Mmmmm que bien queda un roscón casero en una mesa familiar. A nosotras nos encanta relleno de nata. Una gran receta !!! ;)

    ResponSuprimeix
  6. Té una pinta estupendaa!! ^^ Segur que estava deliciós! ^^

    ResponSuprimeix
  7. Tiene que estar riquísimo, yo este año no he podido hacerlo y lo he hechado en falta. Besos y feliz 2013.

    ResponSuprimeix
  8. Mmmmm...tortell per esmorzar!!! Entra tant bé!!!
    Jo en vaig fer dos: un gran per farcir-lo de crema (per postres, després del dinar familiar) i un de petit per esmorzar!!! Quin bon esmorzar el dia de Reis!!!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponSuprimeix
  9. Carme, tant de bo que quan em decideixi a fer-lo em surti com el teu.
    Nani

    ResponSuprimeix
  10. preciós conte, i magnífica recepta!!

    bon any!!!

    petons!!!

    ResponSuprimeix
  11. Qué pena que se hayan pasado las Navidades! Con lo que disfrutábamos haciendo roscones! El próximo año más, que están mucho más ricos que los comprados!
    JUEGO DE SABORES

    ResponSuprimeix